Història

El Casal d’Alella és una entitat cultural privada, sense afany de lucre, que neix a principis dels anys 70 a partir de les inquietuds i anhels de diferents col·lectius del poble per portar a terme activitats culturals, festives i populars en el marc d’una Associació que disposi de local propi. Entre aquestes entitats cal destacar la Societat Cultural i Recreativa La Constància, l’Associació d’Amics d’Alella i l’Associació d’Antics Alumnes de l’Escola Pia.

El 1970, gràcies a l’esforç i la col·laboració desinteressada de moltes persones s’inicia la construcció del local social Casal d’Alella al carrer de Santa Madrona, uns terrenys que eren propietat de la Hermandad Sindical de Labradores i el 1974 se’n fa efectiva la compra. Encara que els Estatuts del Casal d’Alella no són aprovats fins el 1977, la nova entitat comença a treballar amb empenta des d’un bon començament organitzant pràcticament la totalitat dels actes culturals i festius d’Alella.

Les activitats més significatives han estat la Festa de la Verema i l’Aplec de l’Arròs, a més de la Calvacada dels Reis, el Carnestoltes, concerts, música en directe, festivals de fi de curs, conferències, debats electorals, etc. Durant els anys 80 amb l’arribada dels Ajuntaments democràtics moltes de les competències del Casal es van asumir des de l’Ajuntament, un fet generalitzat als municipis del nostre país. No obstant, l’associacionisme ha estat un tret característic i diferencial de Catalunya i això ha fet que, gràcies a aquest teixit associatiu, el patrimoni cultural, lingüístic i social hagi perdurat i hagi estat, i sigui, el motor de la majoria de les reivindicacions i iniciatives socials i populars a casa nostra.

Durant tots aquests anys l’espai del Casal d’Alella ha estat objecte de diferents remodelacions i millores tècniques en funció de les necessitats de cada moment. Tot i així va arribar l’hora de fer una profunda renovació a causa de les exigències de la normativa vigent i de la necessitat de disposar d’un equipament cultural digne. En un principi l’Ajuntament va planificar la constitució d’un Consorci per poder construir l’equipament en l’antic solar al costat de la Vinícola, però a causa de l’exorbitant pressupost i de l’exagerada envergadura del projecte, proposat per l’equip de Govern, va ser impugnat per l’oposició i fou necessari trobar una alternativa.

Finalment es va optar per la construcció d’un nou edifici en el mateix terreny del Casal d’Alella, al carrer Santa Madrona. De l’acord entre l’Ajuntament i l’Associació Casal d’Alella ha sorgit l’actual Espai d’Arts Escèniques Casal d’Alella. Aquest nou equipament cultural és un referent indispensable per a Alella i ha estat possible gràcies a la responsabilitat, implicació i generositat de la nostra Associació que ha cedit desinteressadament el terreny a l’Ajuntament perquè es pogués portar a terme. 

Per tant, l’espai social del Casal d’Alella que ja havia nascut del poble ha retornat al poble, gràcies a la generositat dels seus associats, i aquesta és la mostra més evident de l’esperit associatiu, col·lectiu i cultural que ens defineix.

Des de l’Associació hem treballat durant tots aquests anys per enriquir la vida associativa i cultural d’Alella. Després de superar etapes crítiques i viure èpoques de bonança i de precarietat hem arribat a l’actualitat. I perquè creiem en el projecte, i en tota la gent que l’ha fet possible, seguim treballant en el modest espai que l’Ajuntament ha reservat per a l’Associació, al costat de l’Espai d’Arts Escèniques.

I continuem endavant desitjant trobar les complicitats i les aliances adequades que facin possible la cura i l’estima cap a les petites entitats i el reconeixement i el respecte cap a la nostra trajectòria i la feina feta. 

Gener de 2020


‘Diuen que una imatge val més que mil paraules. Per això, si voleu conèixer la història de l’Associació Casal d’Alella, a través de la gent que l’ha viscut, us recomanem el vídeo “Una petita història del Casal d’Alella”.

Portada

Idea, realització i muntatge: Pep Casas
Muntatge musical: Narcís Perich
Narradora: Tere Arenas, amb la col·laboració de Dora Serra.

Si en voleu una còpia podeu demanar-nos-la al Casal d’Alella: <info@casaldalella.cat>

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.